Twinkeladviezen

In de krant las ik vandaag een artikel over ouders die leraren onder druk zetten om een VWO advies te geven. Nu het Voortgezet Onderwijs niet meer mag selecteren op Cito-resultaten en het advies van de bassisschool leidend is, zie je dat ouders docenten onder druk zetten. Er is zelfs angst voor omkoping.

Dat de bassisschool advies geeft, is een goede zaak, want een Cito-toets is een moment opname. En laten we wel wezen, dat kan best zenuwslopend zij. Zo’n test maken en soms gebeurt het dan wel dat en kind minder presteert dan het in de klas tijdens een gewone les zou doen. De basisschool heeft een leerling 8 jaar mogen begeleiden en weet vaak dan wel hoe en wat.

Ouders willn het beste voor hun kind. maar soms verliezen ze dan wel uit het oog dat het beste dat zij voor ogen hebben, niet altijd het beste is voor het kind. Boven je niveau presteren,iop je tenen lopen, niet willen teleurstellen, de lat te hoog leggen, zodat je voor je gevoel altijd faalt. Dit zorgt er vak voor dat kinderen faalangst ontwikkelen, diep ongelukkig worden en soms gedrag laten zien dat je niet van ze gewend bent.

In mijn onderwijstijd waren er vaak genoeg leerlingen die niet naar de Havo wilden, omdat hun ouders dan teleurgesteld zouden zijn. Het feit dat ze op VWO echt altijd heel hard moesten werken en het dan vaak maar net voldoende was en vaak onvoldoende kon vaak niet tegen die angst op.

Ouders willen het beste voor hun kind,maar vergeten soms dat zij ook kind waren. Je kinderen zijn vaak een spiegel voor jezelf.  Daarnaast kan je kind niet goedmaken wat je zelf vroeger niet gedaan hebt. Zet kinderen niet onder druk. Natuurlijk mag je een kind uitdagen om zijn best te doen, om soms beter te presteren, maar er zijn grenzen. Kijk naar je kind. Wees eerlijk wat hij of zij aan kan en dromen mag, strandpalenmaar er zijn meerdere wegen die naar de toekomst leiden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s