Twinkelkerst

Morgen is het kerstavond.  De kerstboom staat al weken opgetuigd in huis. Kerstboodschappen zijn besteld, kerstkaartjes verstuurd, cadeautjes liggen onder de kerstboom. Regelmatig betrap ik mezelf dat ik lijstjes in mijn hoofd naloop of in de appie om te kijken of ik echt alles in huis heb en of ik niets vergeet. Wat is dat toch dat we of beter gezegd ik op bijna neurotische wijze blijf afvragen  en controleren of ik alles in huis heb. Waarom haal ik meer eten voor twee dagen in huis dan we ooit op krijgen? Dat het hele huis vooraf spik en span moet zijn, terwijl na twee dagen er niets meer van te zien is? Elk jaar neem ik me voor dat ik niet meedoe aan de kerststress en dit jaar lukte dat redelijk en wel. En toch knaagt er iets aan me. Een gevoel van ets vergeten,maar wat…..

Gisteren zag ik Irene Moors bij Serious Request een nummer voor haar vader zingen over gemis met kerst. Haar vader overleed in februari dit jaar. Een gemis voor de eerste keer. In mijn omgeving ken ik een aantal mensen die dit jaar voor de eerste keer iemand dierbaars moeten missen met kerst, maar ook de dagen ervoor en erna. Tranen over mijn wangen.

Dat was het wat aan mij knaagde. Al meer dan 30 jaar mis ik mijn ouders en om eerlijk te zijn ben ik heel erg gewend om zonder ze te leven. Toch merk ik nu ik zelf ouder word en kinderen heb, dat het gemis soms erger aanwezig is dan daarvoor. Ik mis ze, had graag gehad dat ze hier zaten aan mijn kersttafel met onze kinderen in ons huis. Het is niet anders. Dus steek ik de kaarsjes aan, koop witte hyacinten voor bij hun foto’s en koester hele vage herinneringen aan wat ooit was en geniet van wat ik heb, hier en nu. De kerststress glijdt van mijn schouders, Het huis poetsen mag best, maar niet op het neurotische af. Want wat is eigenlijk echt belangrijk?

Fijne kerstdagen!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s