Time out versus Time in

Gisteren was ik bij een lezing van Tischa Neve. Ze raakte me met de opmerking dat je kijkt naar je kind en dat je datgene doet wat voor jou als ouder goed voelt en wat voor het kind goed voelt. Dat raakte me omdat dat is waar ik in geloof.

Een paar weken geleden was ze samen met Jo Frost (de Nanny bij RTL Late Night. De ene is voor een time out. Een time out is een moment dat je een kind afzondert op een bepaalde plek, zodat hij kan afkoelen en over zijn of haar zonden kan nadenken. Het kind wordt dan op een stoel, kamer of in de gang gezet en mag pas terugkomen als jij dat aangeeft. De ander is juist tegen deze afzondering en vindt dat je juist bij je kind moet blijven, (time in) omdat je kind jou nodig heeft als hij of zij boos is of overstuur. Beiden hebben argumenten om voor of tegen te zijn. Daar wil ik hier verder niet op in gaan.

Waar het mij om gaat, is dat jij doet als ouder wat goed voelt voor jou en wat goed voelt voor je kind. Ik geloof er in dat je kinderen heel moet laten. De afkoelperiode heb jij als ouder vaak meer nodig dan het kind. Natuurlijk is er niets mis met afkoelen en ik zeg ook regelmatig, “Sorry mama moet even afkoelen, anders zeg of doe ik dingen die ik niet wil”. Je mag je kind best leren dat boosheid soms heel heftig is en dat ook jij als volwassenen het ook moeilijk vindt en dat je tijd nodig hebt om af te koelen. Dat je dat bewust doet. Dat is altijd beter dan in woede dingen zeggen, die je kind bijblijven en waardoor zijn of haar zelfvertrouwen of eigenwaarde een knauw krijgt.

Laat kinderen heel. Denk bewust na over wat je doet en hoe je dingen doet en zegt. Zorg dat je non-verbale communicatie overeen komt met wat je verbaal zegt. Trek je niet te veel aan van wat andere moeders zeggen, want zij doen ook maar wat. Luister naar je gevoel en vertrouw daar op. Doe datgene wat voor jou goed voelt. Of dat nou een time out of een time in is…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s