Communiceren kan je leren

Communiceren is lastig. Heel lastig. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen iets zeggen, iets mailen of een berichtje achterlaten, dat heel anders geïnterpreteerd wordt, dan de bedoeling was. Niet alleen non-verbale communicatie is van grote invloed, ook het referentiekader van zowel ontvanger als boodschapper speelt een rol. Daarnaast mag je ook niet vergeten dat de emoties van alle partijen een rol spelen. Als je lekker in je vel zit, hoor je een boodschap anders, dan als je niet lekker in je vel zit.

Als zender van een boodschap kan je rekening houden met de manier hoe je iets zegt, de woorden goed kiezen, je non-verbale communicatie goed afstemmen op wat je wilt zeggen. je kan je verplaatsen in de ander om te kijken hoe deze de boodschap leest en toch….

Toch kan je boodschap nog steeds anders overkomen. Door ruis kan de boodschap anders gehoord worden. De omgeving kan de boodschap anders inkleuren dan jij bedoelde. Daarom wat tips om goed en effectief te communiceren. In de hoop dat met deze tips je bewuster wordt hoe je communiceert en je rekening houdt met veel voorkomende valkuilen.

Laat OMA thuis, gebruik LSD, neem ANNA mee, smeer NIVEA, wees een OEN en maak je niet DIK.

Laat OMA thuis
Met OMA wordt bedoeld dat je in een gesprek je Oordelen, Meningen en Adviezen voor je moet houden. Je snapt wel wat ik hiermee bedoel denk ik; sommige mensen zijn erg goed in het oordelen, het geven van hun mening en het geven van adviezen. Maar lang niet altijd, of beter gezegd altijd niet, zit je gesprekspartner hier op te wachten.

Gebruik LSD
Met LSD wordt bedoeld dat je beter moet Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Luister naar wat de ander zegt, vat dit daarna samen en vraag hierop door. Let bij het luisteren niet alleen op de woorden die worden gebruikt, maar ook op de lichaamstaal. Door samen te vatten check je of je goed hebt begrepen wat de ander duidelijk wilde maken. Door goed door te vragen zorg je ervoor dat alles duidelijk wordt.

Neem ANNA mee
Met ANNA wordt bedoeld dat je Altijd moet Navragen en Nooit moet Aannemen. Dit gaat zo vaak mis. Meestal gebeurt het tegenovergestelde en nemen mensen aan wat ze zelf denken dat de waarheid is zonder na te vragen of dit welk klopt.

Smeer NIVEA
Met NIVEA wordt in dit geval niet die crème, scheerschuim of gezichtsverzorging bedoeld, maar Niet Invullen Voor Een Ander. Ook hier wordt veel misbruik van gemaakt in de vorm dat men wel denkt te weten wat de ander denkt of bedoelt. Dit is ook een valkuil, want het komt regelmatig voor dat je er naast zit.

Wees een OEN
Met wees een OEN wordt bedoeld dat je in een gesprek Open, Eerlijk en Nieuwsgierig moet zijn. Sta open voor een andere mening, wees eerlijk in wat je er zelf van vindt en wees nieuwsgierig naar de motivatie van de ander.

Maak je niet DIK
Met maak je niet Dik wordt bedoeld dat je moet Denken In Kwaliteiten. Vaak geven mensen alleen aandacht aan de dingen die niet goed gaan of negatieve eigenschappen van een ander, maar probeer ook aandacht te geven aan de dingen die wel goed gaan of aan de kwaliteiten…

Succes!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s