Stemmetjes in je hoofd

“Ik kan het toch niet!” klinkt het op de gang. Het is mijn oudste zoon. Regelmatig heeft hij van deze uitspraken. “Niemand vindt mij aardig, ik doe altijd alles fout, Zo gaat het ook altijd.”  Vaak mondt dat uit in een boos gefrustreerd kind… en moeder.

Want moeders hebben vaak ook zinnetjes in hun hoof zoals: ”Daar gaan we weer of Zo gaat het altijd, waarom kan het nou nooit eens….”. Deze gedachten of stemmen in je hoofd sturen je gevoel en je gedrag.

Binnenkort verschijnt er in de bioscoop een geweldige film: Binnenstebuiten” over de stemmetjes in je hoofd. Die stemmetjes, verwoorden de emoties, zoals boos, blij, bang, verdriet. Die stemmetjes zeggen soms dingen die er voor zorgen dat je je niet fijn voelt. Je gedachten bepalen namelijk je gevoel en ook je gedragl.

http://www.film1.nl/films/trailer.php?id=46673&tr_id=11284

http://video.disney.nl/videos/binnenstebuiten-officiele-trailer-50a0352a4cf018e9f5276aaa

Grappig he dat je zelf bepaalt hoe jij je voelt door je gedachten? Met je gedachten kan jij je gevoel aansturen. Dus je kunt eigenlijk zelf bepalen hoe je je wilt voelen door je gedachten goed aan te sturen. Mocht er nu toch een stemmetje in je hoofd zeggen: Oh, jee dat is moeilijk, dat gaat me niet lukken.” Hoe voel jij je dan?

Verdrietig? Boos? Teleurgesteld? Bang? Probeer dan eens dat stemmetje iets anders te laten zeggen zoals:” Oh jee Dat is best moeilijk, maar ik doe mijn best en dan gaat het vast lukken.“ Zodra je dat tweede stemmetje volgt zal je zien dat jij je beter voelt, misschien wel blij of hoopvol of trots dat je doorzet en het probeert.

Het klinkt heel simpel, maar het is best lastig. Die stemmetjes in je hoofd zijn namelijk behoorlijk hardnekkig en koppig. Je merkt dat al die gedachten die je niet helpen ervoor zorgen dat je verdrietig, boos of gefrustreerd wordt. Dus schrijf de gedachten eens op, en zet daarnaast je gevoel. Vraag je je dan af voel jij je fijn? Hoe zou je je liever willen voelen? Draai de gedachte nu eens om en hoe voel jij je dan?

Je kan de gedachten die je niet helpen ook opschrijven en weggooien of blaas bellen en doe alsof de bellen de niet helpende gedachten zijn en prik ze kapot. Probeer het maar eens. Ik ben benieuwd of het werkt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s