11 tips om boosheid bij je kind te voorkomen

Een boos kind, we kennen het allemaal. Een boos gezicht, sommigen schreeuwen, anderen huilen, gillen, stampen, slaan… Het liefst willen we dat boze gedrag voorkomen, want boosheid roept vaak boosheid op.

Boosheid kent twee vormen. Naar buiten gekeerd met schreeuwen, schoppen en slaan of naar binnen gekeerd, met stil zijn of mokken. Boosheid is een belangrijke emotie. Deze emotie leert kinderen namelijk om te gaan met grenzen en ook hun eigen grenzen aan te geven. Daarnaast leert boosheid een kind ook om op te komen voor zichzelf. Dat boosheid onredelijk is, klopt. Je kind snapt dat ook, maar hij of zij voelt zich op dat moment  zo en wil begrip. Begrip voor zijn of haar gevoel zorgt vaak al dat de boosheid vlug wegzakt.

Hoe voorkom je boosheid?

 1. Wees duidelijk in het stellen van grenzen. Benoem heel precies welk gedrag je van je kind niet accepteert en vertel erbij waarom iets niet mag of kan. Door grenzen te stellen belemmer je je kind niet, maar geef je hem of haar een gevoel van veiligheid.
 2. Negeer ongewenst gedrag., zoals zeuren en jengelen. Gedrag waarbij je kind op zich weinig kwaad doet, maar wat wel vervelend kan zijn. Geef dan aan dat je hier niet op reageert. Zo geef je aan dat je dit gedrag afkeurt.
 3. Wees consequent. Duidelijke regels zorgen voor rust. Zorg dat je niet in een machtsstrijd raakt. Ga de regel ook niet eindeloos herhalen. Herinner je kind aan de regels en ga verder niet in op gezeur.
 4. Gebruik geen nee en niet. Denk maar niet aan die roze olifant. Niet doen he? Niet aan een roze olifant denken. Wat doe je? Je denkt aan een roze olifant en dat is ook zo bij je kind. Zeg wat je wel wilt, in plaats van wat je niet wilt.
 5. Zorg dat je intonatie en je lichaamstaal kloppen met wat je zegt.
 6. Luister naar je kind wat hij of zij te vertellen heeft, dus geen telefoon, tv, koken, maar ga zitten en zorg er voor dat je houding en lichaamshouding  aangeven dat je luistert. Stel vragen, vat dingen samen. Als jij luistert naar je kind, zal hij of zij dat ook naar jou doen.
 7. Zorg voor voldoende ontspanning. Dans door de kamer, doe een massageoefening, lees voor. Doe ontspanningsoefeningen of yogaoefeningen samen. Geen tv, ipad of andere beeldschermen. Maar echte ontspanning.
 8. Zorg dat je kind elke dag even beweegt. Dans, wandel, fiets of spring op de trampoline. Beweging zorgt ervoor dat je kind zijn of haar hoofd leeg kan maken en dat is heel belangrijk om te zorgen dat de boosheid niet te vlug oploopt.
 9. Benoem en beloon het gewenste gedrag. Geef zo veel mogelijk aandacht en complimentjes aan het gewenste gedrag van je kind. Hoe meer positieve aandacht uw kind van u krijgt, des te meer positief gedrag hij zal gaan vertonen. Complimentjes moedigen kinderen altijd aan om door te gaan met het gewenste gedrag.
 10. Gebruik de ik-boodschap. Ik voel me…. Als (dit of dat gebeurt)… want…. Ik wil graag / heb liever dat…..(komt later nog een blog over)
 11. Gebruik humor. Als je grenzen stelt en je kind is het er niet mee eens, maak dan eens een grapje of durf te onderhandelen.

Probeer deze tips maar eens uit. Ik hoor graag van je of je er iets aan had.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s