Kwaliteit of valkuil?

” Welke kwaliteiten heb jij?” vraag ik.  “Eh, even denken. Mmm, spontaan, …. eh…” antwoordt ze. En dan is het stil. “Jeetje dat is lastig zeggen waar je goed in bent. Ik kan beter zeggen waar ik niet goed in ben. Ongeduldig, eigenwijs, onzeker, gehaast, soms wat star. ..”  Zo praat ze verder.

Kenmerkend voor veel mensen en met name vrouwen om wel te kunnen benoemen waar je niet zo goed in bent,maar het lastig vinden om te zeggen waar je wel goed in bent. Als wij volwassenen dat al lastig vinden, vinden kinderen dat soms heel lastig. Vaak helpt het wel om te beginnen met Ik kan…, Ik heb of Ik kan….

Het kwaliteitenspel wordt veelvuldig gebruikt in de praktijk om kwaliteiten van kinderen en jongeren in kaart te brengen. De verbazing  of beter gezegd de verrassing is er altijd als ze de stapel zien die voor hun ligt. “Jeetje wat kan ik veel. Ik ben best goed in veel dingen!” wordt er vaak gezegd. Dat is ook zo. Je kunt veel meer dan je denkt. Iedereen beschikt over kwaliteiten. Bedenk ook dat de valkuilen ook kwaliteiten zijn, maar die zijn te ver doorontwikkeld. Die valkuilen kan je door hard te werken weer omzetten in kwaliteiten. Kijk maar eens op deze lijst. Kwaliteiten en Valkuilen

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s