Loslaten met of zonder twinkel

Vanochtend was het dan zover. Mijn jongste gaat naar school. Nee niet meer om te oefenen, maar nu voor het echte werk. Bij het oefenen was hij nog heel enthousiast, maar vanochtend merk ik dat hij niet zo’n haast heeft. Aankleden wil hij niet. Wel crackers eten en liefst de tv aan. Mijn normale vrolijke knul, loopt nu mopperend rond en wordt om niets boos. “Ik wil niet naar school, mama, ik wil bij jou blijven!” klinkt het menig keer deze ochtend. Maar uiteindelijk is meneer aangekleed, jas aan, haren in de gel, nieuwe rugzak op zijn rug, klaar voor vertrek. Halverwege zegt hij zachtjes:”Mama zullen we even knuffelen?” Dat wil deze mama wel.

Op het schoolplein wordt hij vrolijk begroet door wat andere moeders die hem aanspreken. Hij reageert vrolijk en zonder enige aarzeling,maar met en grote lach gaat hij in de rij staan. Zwaaiend loopt hij naar binnen. In de klas zwaait hij nog even naar ons, zijn papa en mama die voor het raam staan. Hij is klaar voor deze uitdaging.

Papa vertrekt naar zijn werk en ik blijf hier achter in mijn nieuwe werkomgeving. Met tranen over mijn wangen en pijn in mijn buik. Ik heb er meer last van dan ik had gedacht en verwacht. Ook ik vind het spannend en moet wennen. Dat heeft hij vanochtend haarfijn aangevoeld.

Mijn kleine man is groot geworden. De komende tijd zal hij veranderen, dingen doen, die ik niet weet. Minder vertellen. Maar toch blijft het mijn mannetje en zal hij elke keer weer als hij uit school komt, blij zijn om me te zien en me knuffelen, tot hij groot genoeg is om dat niet meer stoer te vinden en het alleen nog maar in huis mag.

En ik, ik ben ook groot geworden, groot genoeg om te weten dat ik ze los moet laten,maar er altijd op de achtergrond mag zijn, voor een knuffel, of een arm om hen heen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s