Die donkere dagen voor kerst

Sinterklaas is weer vertrokken. Om je heen zie je de eerste kerstbomen al weer verschijnen. Lampjes in bomen of voor het raam. De donkere dagen voor kerst worden minder donker door alle lampjes, kaarsjes en kerstversieringen. Kerstliedjes klinken op de radio. De donkere dagen voor kerst zijn vaak dagen waar mensen van genieten en naar uit kijken.

Toch zijn deze dagen niet voor iedereen leuk of gezellig. Soms is het gemis van een dierbare juist deze dagen grotere dan ooit. Of is het gemis van iets wat je zo graag zou willen, maar wat niet lukt of helaas niet is, zo hevig aanwezig. Of het nou gaat om een scheiding, miskraam, ongewenst zwanger zijn, het verlies van vader, moeder, broer of zus, vriend of vriendin, het gemis van een geliefde door een grote afstand… het gemis is vaak in deze donkere dagen zo overweldigend.

Het verdriet, gemis, de leegte staan in sterk contrast met de reclamefilmpjes van grote families aan lange tafels. Vrolijke gezichten bij kerstbomen. Eenzaamheid viert helaas hoogtij deze komende maand.  Want wat is het moeilijk om uit te spreken dat jij je alleen voelt in jouw gevoel, verdriet of gemis.

Kijk om je heen, echt om je heen en zie! Zie de mensen die het soms moeilijk hebben juist in deze maand en laat merken dat je ze ziet. Zorg dat jij deze dagen voor hen verlicht door een vriendelijk woord of gebaar. Een arm om iemand heen, een compliment, een lach. Kleine dingen kunnen vaak zoveel betekenen. Zorg dat jij een twinkeling bent in hun donkere dag.  lucht

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s