Oefening: Wees als een vijver!

Deze oefening kan je doen om kinderen zonder oordeel naar hun gevoelens en emoties te laten kijken. Dit verhaal is een vertaling van een verhaal van pagina 13 en 14 van de 100 Hours Foundation website.

Sluit je ogen. Adem diep in… en uit. Ga rustig zitten. Adem nog eens diep in en uit….

Stel je voor dat jij een vijver bent waar heel veel verschillende vissen zwemmen. Je hoeft niets te doen. Je kijkt alleen naar al die vissen die in jouw vijver zwemmen. Je hebt een denkende vis, een vrolijke vis, een boze vis, een verdrietige vis, een slaperige vis, een bange vis, een verliefde vis, een enthousiaste vis en nog veel meer vissen.

Jouw taak is alleen de vijver zijn en te kijken naar al die verschillende soorten vissen. Je hoeft niets te doen met deze vissen, alleen maar naar ze te kijken. Te kijken of je kan ontdekken wat voor vis het is.  Kijk maar eens welke vissen je voorbij ziet komen.

Blijf maar eens even kijken naar al die vissen. Hoe zien ze eruit? Welke vis zou dit zijn? Welke vis zwemt er nu voorbij?

Na een paar minuten laat je de ogen weer opendoen.

Welke vissen heb je gezien? Was het moeilijk om naar de vissen te kijken? Was het moeilijk om sommige vissen weg te laten zwemmen?

Gebruik de kleurplaat Wees als een vijver en laat het kind naar de vissen kijken en deze eventueel kleuren als hij/ zij dat wil. Ondertussen bespreek je de vissen. Wat denk je dat elke vis voelt? Elk antwoord is goed. Vragen die je kunt stellen zijn:

  • Wat zorgt ervoor dat deze vis zich zo voelt?
  • Hoe voel jij je als je (boos, bang, verdrietig, blij, etc) bent
  • Aan welke kleur denk je bij dat gevoel?

Als het kind klaar is met kleuren, kan je vragen of hij of zij weet wat het betekent om de vijver te zijn. Al dat water dat in de vijver zit zorgt ervoor dat al deze vissen kunnen zwemmen en leven. Soms vergeet je dat je de vijver bent en denk je dat jij de boze vis bent. Dat is niet zo. Je bent niet wat je voelt.

Dat water lijkt een beetje op jouw hoofd waar allerlei gedachten in voorkomen met allerlei gevoelens en emoties. Al die gedachten en gevoelens mogen er zijn. Ze mogen voorbij zwemmen in je hoofd. Dat wil niet zeggen dat je er iets mee moet doen. Jij bent niet de emotie.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s