Herfst

587-samen-wandelen-vader-1920-fotos-voor-therapeuten-1560x878

De bomen schitteren in hun rode, bruine, gele bladerenpracht. De zon schijnt. Ik ga een frisse neus halen,  wandelend door het bos of de duinen. De zon op mijn gezicht. Daar laad ik van op. Op zulke dagen is de herfst een feestje.

Een regenbui. De hele dag  komen druppels regen naar beneden. Alles is nat. We dansen in de plassen met onze laarzen aan. Maken een strandwandeling opboksend tegen de wind. Binnen is het warm. We genieten van een warme chocolademelk met slagroom. Bakken koekjes  of appeltaart met de kinderen.Het huis geurend naar appeltaart of appelmoes en lekkere stoofschotels. Kaarsjes aan. Op zulke dagen is de herfst een feestje.

Maar er zijn ook dagen dat de wind harder blaast. De zon zich niet laat zien. De bladeren van de bomen vallen. Er regen valt, veel regen. De dagen somber zijn. De dagen donker zijn. Dat soort dagen kan ervoor zorgen dat je zelf ook somber wordt. Je voelt je alleen, eenzaam. Niets vrolijkt je op. Alles gaat voor je gevoel verkeerd. Dat zijn de dagen dat de herfst absoluut geen feestje is.

Op zulke dagen is het gemis groter dan het was. Voelt het zwaarder. Op dat soort dagen kan je je zo klein voelen. Die dagen duren lang. Lijken maar niet voorbij te gaan. Op zulke dagen is er verveling, ergenis, irritatie. Soms kleine woordenwisselingen, ruzies. Omdat het zo ontzettend moeilijk is om te benoemen wat je voelt. Om te benoemen dat het gemis even groter is dan jij bent. Het gevoel dat je alles alleen moet doen, groter is dan jij alleen. De onredelijkheid groter is dan jij bent. Op zulke dagen is de herfst absoluut geen feest.

Dagen die korter zijn. Nachten die langer zijn. Iedereen is binnen. Er zijn dagen dat sommige mensen geen ander mens zien. De eenzaamheid verzwelgt ze. De duisternis voelt voor hen zo zwaar. Die donkere deken is zo moeilijk van hen af te slaan. Voor deze mensen is de herfst zeker geen feest.

De herfst heeft twee gezichten. Maar laten we proberen dat sombere, donkere gezicht niet te laten winnen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s