Wordt het makkelijker?

‘”Mam, wordt het makkelijker?”
“Wat, wordt makkelijker?”
“Nou het gemis, als je iemand verliest?”
“Nee, het wordt niet makkelijker”, antwoord ik, terwijl ik denk; Je leert het alleen een plekje te geven, maar soms komt het weer terug en slaat het in je gezicht. rukt het je hart uit je lijf en neemt die leegte bezit van je.  Dan is het verdriet gewoon weer heel erg aanwezig. Zonder dat je er iets aan kan doen.

Hij kijkt me aan en even is het alsof hij dwars door me heen kijkt, alsof hij weet wat ik net dacht. “Mam, heel heel soms zie je er zo verdrietig uit, zie ik zoveel pijn in je ogen. Dan zou ik dat zo graag weg willen halen.”
Ik kijk hem aan, weet even niet wat ik moet zeggen. Hij kan zulke treffende vragen stellen. Maar niet altijd wil ik antwoord geven, omdat het mijn verdriet is, mijn pijn. Niet die van hem.

Ik geef hem een knuffel. Ga naast hem zitten. Kijk hem aan en zeg:”Lieverd soms ben ik verdrietig, dan mis ik ze gewoon heel erg. Omdat ik ze zo graag over jou en je broertje zou willen vertellen, omdat ik zo graag zou willen dat ze dingen met jullie zouden doen, omdat ik zou willen weten hoe ze er nu uitzien, omdat ik zoveel nog wil vragen, zeggen. Maar weet je? Als ik naar jou kijk en naar je broertje, dan zie ik de ogen van mijn moeder, de wijsheid van mijn vader, de humor van mijn vader, het creatieve van mijn mama,  de ondernemersgeest van mijn papa. Zij leven verder in mij, in jullie en zolang we over ze praten, hebben ze bestaan, wordt er van ze gehouden. Niet over hen praten, zou betekenen dat ze er nooit geweest zijn, en dat is niet zo.  Dat het verkeerd is dat ik ze mis en dat is niet zo. Verdriet is niet verkeerd, het mag er zijn, op de achtergrond en soms op de voorgrond. Dus soms zie je verdriet in mijn ogen, de pijn en het gemis in mijn hart, maar weet ook dat dat allemaal liefde is, liefde voor hen, voor jou, je broertje, liefde voor wat ooit was en nu is. ”

Hij knikt, een traan over zijn wang en die van mij.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s